Blogg

Fortums Elskola: Elmarknadens olika aktörer

Avsnitt 3: Elmarknades olika aktörer

Vad är skillnaden på en elproducent, ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag?

Elproducent: Elproducenten är den som producerar elen som elhandelsbolaget sedan köper ifrån. Fortum producerar el, vi har bland annat en del vattenkraft runt om i Sverige. Man kan även vara producent själv om man exempelvis har solpaneler.

Elnätsbolag: Elnätsbolaget äger elnätet och ser till att ni får el till anläggningen. De äger mätaren i anläggningen och ansvarar för att allt funkar. Ni som kund kan tyvärr inte välja vilken nätägare ni har utan den utgår från vart man är lokaliserad i landet. Ligger er anläggning i exempelvis Stockholm stad så har ni förmodligen Ellevio som nätägare.

Elhandelsbolag: Ert elhandelsbolag köper och levererar den el som ni faktiskt förbrukar. Här kan ni som kund vara med och påverka. Ni som kund har rätten att välja vilket elbolag ni vill.

Vilka delar består ert elpris av?

Ert företags elpris består antingen av ett rörligt elpris eller ett fast elpris. Det rörliga elpriset följer marknadens upp- och nedgångar, medan ett fast elpris alltid kommer vara samma för den tiden du bundit ert pris.

Ungefär en fjärdedel av fakturan avser elhandel medans resterande del utgörs av elnät, energiskatt och moms. Dessa kostnader är ofta uppdelade på två olika fakturor, en som skickas från ert elhandelsbolag och ett från ert nätbolag. Om ni vill ha allt på en och samma faktura kan ni lägga till Samfakturering till ert elavtal. 

När ska ni kontakta elnätsbolaget respektive elhandelsbolaget?

Elnätsbolaget: Elnätsbolaget kontaktas när en kund ska flytta in på en ny adress eller flytta ut. De ansvarar för att se till så att kunden får el till sin anläggning. Du kontaktar även nätbolaget om du har haft strömavbrott, driftfel eller har frågor om din förbrukning.

Elhandelsbolaget: Elhandelsbolaget kontaktar ni när ni har frågor om eller vill se över ert elavtal. 

Vad är ett elnätsabonnemang?

Ett elnätsabonnemang är ett avtal mellan en elnätbolaget och en elkonsument, där konsumenten får tillgång till elnätet för att få sin efterfrågade mängd el. Det är viktigt att förstå att elnätbolaget och elhandelsbolag är separata enheter, där elnätsbolaget är en eldistributör som ansvarar för att underhålla och driva elnätet medan elhandelsbolag säljer själva el till er.

Elnätsabonnemanget är en tjänst som elnätsbolaget tillhandahåller, vilket ger er möjlighet att ansluta era anläggningar till elnätet. Genom att ha ett aktivt elnätsabonnemang kan ni dra nytta av en rad fördelar, inklusive tillgång till pålitlig elkraft, övervakning och snabb reparation vid eventuella strömavbrott samt möjligheten att ansluta olika apparater och system som är beroende av el.

Måste man ha ett elnätsabonnemag?

För att ert företag ska kunna motta el måste ni teckna ett elnätsabonnemang, också kallat elnätavtal, med det elnätsbolag som äger elnätet där ert företag ligger. Det finns ollika elnätsabonnemag att välja på beroende på vilken typ av verksamhet ni har samt hur mycket el ni förbrukar. Kontakta ert elnätsbolag för att ta reda på mer. 

Vad kostar ett elnätsabonnemag? 

Priset för ett elnätsabonnemang kan variera beroende på faktorer som er elförbrukning, anslutningskapacitet och anläggningens geografiska läge. Avgifter kan omfatta en fast abonnemangsavgift samt en variabel avgift baserad på förbrukad energi. Dessa avgifter bidrar till att täcka kostnaderna för att underhålla och uppgradera elnätet för att säkerställa dess pålitlighet och effektivitet. Kontakta er nätägare för att ta reda på vad ert elnätsabonnemang kostar. 

Se nästa avsnitt

Avsnitt fyra handlar om skillnaden på förnybar och fossilfri energi. 

Se nästa avsnitt