På läger får du vara helt dig själv

Tre killar på disco

Barnrättsorganisationen Maskrosbarn stöttar barn och unga mellan 13-19 år vars föräldrar har ett missbruk, psykisk ohälsa eller som utsätter dem för våld. Hos Maskrosbarn erbjuds nio olika stödprogram som alla är utvecklade tillsammans med barn utifrån deras önskemål och behov.

Hos Maskrosbarn finns en rad olika stöd för att ungdomar ska hitta något som passar just dem. Stöden är utvecklade tillsammans med ungdomar utifrån vad de beskriver att de behöver. Totalt har Maskrosbarn nio olika stödprogram varav vissa, som chatt och kurator online, är rikstäckande och andra, som barnombud och ungdomsgård, finns lokalt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Identifikation och långsiktighet

I alla Maskrosbarns stöd möter barnen trygga vuxna som vet hur det är att ha en förälder som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Programmen bygger även på långsiktighet och barn kan få stöd under hela sin tonårsperiod. Många ungdomar stannar också i organisationen för att bli ledare, till exempel i lägerverksamheten.

”Hos Maskrosbarn fick jag en tillhörighet, något jag inte riktigt haft innan. Utan Maskrosbarn så vet jag inte hur mitt liv hade sett ut. Det är en organisation som är en stor del av mig och min personliga utveckling.” /ungdom hos Maskrosbarn

Lovläger

Ett av Maskrosbarns första stöd var lägerverksamhet. Här kan barn som har det jobbigt hemma få komma hemifrån på loven, träffa nya vänner och skapa minnen för livet. På lovläger har alla i gruppen, barn som ledare, själva en förälder som har ett missbruk eller som mår psykiskt dåligt och det finns en trygghet i att alla kan få vara sig själva i det.

“När du är på läger får du vara helt dig själv och känna alla känslor du behöver utan att må dåligt över det" /ungdom 17 år