Blogg

Alla behöver vindkraft

24 april 2024, 09:42 Reading time: 3 minutes

Att bygga landbaserad vindkraft är, tillsammans med solkraft, idag utan konkurrens det snabbaste och billigaste sättet att öka elproduktionen. Den faktiska byggtiden från tillstånd och investeringsbeslut är ofta inte längre än ett till två år. Liksom för all annan elproduktion prövas ny vindkraft noggrant i förhållande till andra viktiga samhällsintressen innan man får ett tillstånd att bygga. Hänsyn ska bland annat tas till miljö, kringboende, kulturmiljöer, klimat och mycket mer.  För Fortum är det också viktigt att så tidigt som möjligt i processen bygga upp en bra dialog med de som direkt berörs för att skapa lokal förankring och bidra till stärkt lokalt engagemang för ny vindkraft. Totalt sett tar det mellan sju och tio år att få en vindkraftpark på plats när man räknar in tillståndsprocessen. 

Vindkraften måste byggas där elen behövs, vindläget är bra och där det går att ansluta till elnätet på rimliga villkor. Den som vill uppföra en tillståndspliktig verksamhet ska enligt miljöbalken välja en lämplig lokalisering, där ändamålet med verksamheten kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön. Och trycket från samhället är stort på att bygga ny elproduktion. Målet för svensk energipolitik är att vi ska gå från dagens 150 TWh till dubbelt så mycket, 300 TWh till år 2045. Det är ett helt elsystem till utöver det vi har idag. Vi gör det för att klara av den gröna omställningen genom elektrifiering av transporter och stora delar av industrin.  

I Sverige har vi mycket goda förutsättningar för vindkraft med goda vindresurser och stora öppna ytor. De flesta tycker också att vi i Sverige ska bygga mer vindkraft eftersom den är både billig och förnybar. En studie av SOM-institutet visar att nästan 8 av 10 av de tillfrågade vill att det ska satsas mer än i dag eller ungefär som i dag på vindkraft.  Samtidigt är det idag svårt att få tillstånd och de flesta ansökningar får avslag. Orsakerna är flera, men de vanligaste är att antingen kommunerna eller Försvarsmakten utnyttjar sin vetorätt och säger nej. Under 2023 stoppades 86 procent av alla ansökningar för att bygga ny landbaserad vindkraft i södra Sverige på grund av kommunernas veto. Ett kommunalt veto innebär att vindkraftsprojektet stoppas redan innan det genomgått den gedigna miljöprövning som ska bedöma dess lämplighet i förhållande till andra intressen.     

Det behövs fler tillstånd för ny vindkraft eftersom alla stoppade projekt tillsammans utgör ett hot mot den gröna omställningen, och i förlängningen ett hot mot vår gemensamma välfärd.  

Tillståndsprocessen för landbaserad vindkraft

Här kan du se hur tillståndsprocessen för landbaserad vindkraft går till.

Tallriksmodellen 

Det billigaste, mest robusta och hållbara elsystemet består av en mix av olika kraftslag - väderberoende, stabila och flexibla. På Fortum kallar vi det för tallriksmodellen

Nio saker du borde veta om vindkraft

Visste du att vindkraftsproduktionen skulle kunna fyrdubblas till 2040 utan att det behövs fler vindkraftverk än idag? Läs mer om det och andra intressanta fakta om vindkraft här.

Läs mer

En tallriks­modell för elsystemet

Precis som kroppen behöver en balan­serad kost behöver elsystemet en balans av olika kraftslag, med olika förmågor, för att fungera optimalt. 

Läs mer