Female Leader Engineer på Fortum 2024

Female Leader Engineer är ett program som skapats för att stärka kvinnliga och icke-binära ingen­jörs­stu­denter med ledar­skaps­po­tential. Det är ett samarbete mellan tio branschle­dande svenska industri­fö­retag. Programmet utvecklar delta­garna i ledarskap och erbjuder vinnaren en kurs i själv­le­darskap. 

Fortum är en del av detta program och Hanna Andersson, deltagare av Female Leader Engineer 2023, har under våren skrivit sitt examensarbete hos oss. Hanna tar nu sin examen som civilingenjör inom energi och miljö från Kungliga Tekniska Högskolan och vi har träffat henne för att höra mer om vad hon fått göra hos oss, vad hon lärt sig, framtidsplaner och tips till dig som vill söka jobb inom energibranschen!

Varför valde du att utbilda dig till civilingenjör inom energi? 

Jag har alltid haft ett intresse för hållbarhet och klimatomställningen, vilket var anledningen till att jag sökte mig till civilingenjörsprogrammet energi och miljö på KTH. Under min första tid på KTH upptäckte jag att det just var energidelen som jag tyckte var extra intressant, då det är en sådan viktig del i den gröna omställningen. 

Vad handlar ditt exjobb om?

Jag skriver mitt exjobb om potentialen för att implementera power-to-metanol-teknik i Norden, ett koncept där e-metanol produceras från grön vätgas och biogen koldioxid. Sverige och Finland är båda världsledande länder inom pappersmassaindustri, vilket innebär att tillgången på biogen koldioxid är mycket stor i regionen. Utvecklingen av denna teknik kan vara ett betydande framsteg i den gröna omställningen för att minska beroendet av fossila bränslen. 

Jag skriver främst mitt arbete ur ett affärsmässigt perspektiv och syftar till att utvärdera och analysera hur teknoekonomiska faktorer påverkar möjligheten för framställningen av e-metanol i de nordiska länderna. 

Varför valde du att göra ditt exjobb på Fortum?

Jag valde att söka till Fortum efter min medverkan i FLE då jag har ett stort intresse av energi och tycker att företagets arbete med innovativa strategier för minskad klimatpåverkan är väldigt intressant och något jag vill jobba med i framtiden. Att söka sig till ett företag för att skriva exjobbet var för mig en självklarhet för att knyta kontakter inför kommande arbetsliv, Fortum kändes därför självklart för mig då energibranschen är det jag vill jobba inom! 

Vad har du lärt dig under våren?

Jag har skrivit mitt arbete själv, vilket stundtals har varit en stor utmaning, men samtidigt har detta varit min mest lärorika period under min studietid. Jag har fått lära mig mycket om mig själv samtidigt som jag har fördjupat mig inom mitt ämne. Utöver detta har jag fått en god inblick i processen ur ett företagsperspektiv, vilket har varit mycket lärorikt och intressant. Realiseringen och utvecklingen av denna typ av innovativa energiprojekt ligger ofta långt före i teorin, till följd av stora investeringskostnader och osäkra affärsmodeller. Min största lärdom har därför varit att få se var företagen faktiskt befinner sig i denna process i förhållande till teorin. 

Vad är det roligaste med ditt examensarbete? 

Det roligaste med att skriva exjobbet på Fortum är all stöttning, hjälp och engagemang jag har fått under denna period. Många kompetenta kollegor har varit delaktiga och hjälpt mig med nya frågeställningar, perspektiv och idéer inom mitt ämne vilket har varit så roligt och utvecklande. Dessutom känns det väldigt roligt att göra något som Fortum kan ta del av och ha användning av i deras verksamhet. 

Har du stött på några utmaningar, i så fall vilka?

Självklart har jag stött på en del utmaningar, men det är också en del av processen i ett exjobb. Den största utmaningen generellt med mitt exjobb har varit att jag endast har haft mig själv att diskutera och bolla idéer med. Det har varit svårt att upptäcka sina egna fel i modellen samt att komma i andra tankebanor. Dock är jag är väldigt tacksam för min handledare som har varit en stor hjälp och stöttning i denna utmaning! 

Hur skulle du beskriva kulturen på Fortum?

Kulturen på Fortum vill jag beskriva som hjälpsam, vilket främst är den del av kulturen som jag har upplevt på företaget. Trots att kollegorna är väldigt upptagna upplever jag att jag har fått den hjälp och stöttning som jag har behövt för att leverera ett bra arbete.

Hur ser du på framtiden och har du några specifika planer i din roll som ingenjör?

Jag är så spänd på framtiden och vart min framtida karriär leder. Som jag har skrivit om tidigare vill jag verkligen vara kvar inom energibranschen för att leda den gröna omställningen i en riktning som gör att vi begränsar och lindrar den globala uppvärmningen. Eftersom jag har ett stort intresse av ledarskap ser jag ser mig själv i en ledande roll i framtiden, där jag får leda och inspirera andra människor att hänga på i samma bana. Slutligen så drömmer jag om att få arbeta utomlands under en period av min karriär, för att få upptäcka nya kulturer och arbetssätt, samtidigt som jag arbetar med spännande frågeställningar. Det hade jag tyckt varit superspännande! 

Vilka egenskaper bör en bra ledare ha?

Den viktigaste egenskapen i en bra ledare anser jag vara närvarande, kompetent och inspirerande, vilket är egenskaper jag själv strävar efter att ha samt är något jag letar efter hos mina chefer.

Vad gör dig glad utanför jobbet?

Utanför jobbet blir jag glad av träning, vilket är den viktigaste delen i min vardag för mental återhämtning och en stund att koppla bort jobb och stress. Utöver detta blir jag väldigt glad av god mat, härligt väder och trevligt umgänge! 

Har du tips till någon som vill söka exjobb inom energibranschen? 

Mitt bästa tips om du vill söka jobb inom energibranschen är att fundera över just dina intressen och vad du hade tyckt varit intressant att skriva om. Ha en idé om vilka ämnen som du tycker är intressanta, men var flexibel och villig att ta emot andra idéer för att det även ska gå att applicera en frågeställning som gynnar företaget i fråga. Många företag tar emot spontana exjobbsansökningar, men det kräver ofta kontakter från företaget i förväg. Mitt tips är därför att engagera dig på arbetsmarknadsdagar, lunchföreläsningar och andra evenemang där studenter får möta företag (FLE till exempel) när det börjar närma sig exjobbstider. Våga vara på och visa ditt intresse, energimarknaden behöver dig. Stort lycka till! 

For students

Vill du veta mer om möjligheter för dig som student?

Läs mer här!