Blogg

Minska elförbrukningen i restaurangen - effektiva energispartips

05 augusti 2024, 09:51 Reading time: 5 minutes

Så här kan ni minska elförbrukningen i er restaurang. Följ vår steg-för-steg-guide så kommer det märkas på sista raden.  

Att driva en restaurang är inte bara en konst i köket utan också en balansakt mellan intäkter och utgifter. Här spelar elen en viktig roll. Det är ofta en av de största utgifterna men faktiskt också en av de mest kontrollerbara. Och genom att ha koll på örena kommer kronorna sköta sig själv. Följ med när vi utforskar praktiska tips och strategier för att minska elförbrukningen med särskilt fokus på hur små förändringar kan leda till stor energieffektivisering. Vi pratar också om hur ni kan vintersäkra elpriset. 

När man väl tagit beslutet att försöka minska elförbrukningen kan det vara svårt att veta var man ska börja. Ett bättre elavtal för att vintersäkra elpriset är en viktig del (se mer om det nedan). Men vad kan man göra redan idag? Ganska mycket faktiskt. Här följer en lista på 10 insatser som sammantaget kan minska elförbrukningen så att det verkligen märks på sista raden. Och även om vi kallar det en steg-för-steg-guide så spelar ingen roll vad man börjar med. Bara man börjar. Nu kör vi. 10 steg för att minska elförbrukningen: 

  1. Stäng av utrustning som inte används 

Det kan låta som en självklarhet, men vi vet att utrustning ofta står och drar el i onödan. Minska elförbrukningen genom att införa en rutin för att stänga av fläktar, stekbord och ugnar när de inte används.  

  1. Ge din kyl- och frys regelbunden kärlek 

Det finns mycket att tjäna på att säkerställa att din kyl- och frys fungerar effektivt genom regelbundet underhåll av kondensatorer och fläktar. Apparaterna behöver arbeta hårdare – och ger sämre effekt – om de inte är rena. Kyltekniken har dessutom utvecklats enormt på bara några få år och nyare utrustning kan hjälpa er restaurang att bli betydligt mer energieffektiv.  

”Att hela tiden öppna och stänga kyl och frys har förvånansvärt stor inverkan – förbrukningen kan öka med hela 25%” 

  1.  Håll kylskåp och frysar stängda så mycket ni kan 

Att hela tiden öppna och stänga kyl och frys har förvånansvärt stor inverkan – förbrukningen kan öka med hela 25%. En insikt om detta och bättre planering löser mycket. Placera också kyl och frys på avstånd från värmekällor. Och glöm inte att frosta av regelbundet. Vi vill att elen ska hålla era matvaror färska, inte underhålla allt större frostklumpar. 

  1. Fyll diskmaskinen och ugnen innan ni sätter på dem 

En halvtom diskmaskin som regelbundet sätts på i all hast kostar mycket pengar. Det kan också vara så att maskinen är för stor eller att rutinerna behöver justeras. Samma sak gäller ugnen. 

  1. Har ni inte redan gjort det – byt till LED 

LED-lampor använder upp till 75% mindre energi än traditionella glödlampor och har en betydligt längre livslängd. Smart. Installera även dimmers och rörelsesensorer. Då kan ni justera ljusstyrkan beroende på behov och säkerställa att ljuset bara är på när det behövs.  

  1. Ta vara på restvärmen från din kyl och frys 

Man kan sluta elda för kråkorna genom att koppla kyl- och fryssystemens kondensatorer till en värmeväxlare som överför värmen till vattensystemet som i sin tur ger er diskvatten och värme i lokalen. Ni kan också använda en termostat eller automatisk styrning för att säkerställa att rätt temperatur hålls i vattensystemet. Onödigt varmt vatten är onödigt – och dyrt.  

  1. Vintersäkra elpriset 

Det finns många faktorer som avgör vilket elavtal som är bäst. En-storlek-passar-alla passar ju sällan alla. Här får ni hjälp med vilket avtal på Fortum som skulle passa just er verksamhet bäst. 

"Det finns många faktorer som avgör vilket elavtal som är bäst. En-storlek-passar-alla passar ju sällan alla” 

  1.  Utbildning, utbildning 

Påminn och utbilda era anställda om vikten av energibesparing och hur de kan bidra genom enkla åtgärder som att släcka lampor och stänga av utrustning. Tips! Märk energikrävande utrustning för att påminna alla om att använda dem på ett energismart sätt. 

"Att minska elförbrukningen i en restaurang handlar om en kombination av att göra smarta val samt implementera effektiva lösningar"  

  1. Gör en energikartläggning 

Ta hjälp av Energimyndigheten. Här tipsar de om energikalkyler för att identifiera områden med hög energiförbrukning och olika sätt att minska den. 

  1. Och börja använda elen ni verkligen behöver på ett smartare sätt 

Att använda ett smart energihanteringssystem för att övervaka och optimera energiförbrukningen i realtid kommer minska elförbrukningen ordentligt. Läs mer om detta på Fortum Online. 

 

Sammanfattning 

Att minska elförbrukningen i en restaurang handlar om en kombination av att göra smarta val samt implementera effektiva lösningar. Genom att uppdatera belysningen, optimera kyl- och fryssystem, effektivisera användningen av köksutrustning och installera energismarta system kan din restaurang minska elförbrukningen på ett sätt som definitivt kommer märkas på sista raden. 

Utbildning av personalen, övervakning av energiförbrukningen och val av ett avtal som passar just din verksamhet är ytterligare steg som kan bidra till en mer hållbar och kostnadseffektiv restaurang. Genom att följa dessa tips kan ni dessutom inte bara minska era energikostnader utan också bidra till en hållbar omställning.  

För ytterligare tips om miljövänliga kontor, besök Naturskyddsföreningen. 

Vill ni prata mer om hur ni kan minska elförbrukningen i din restaurang? Varmt välkommen att kontakta oss här. Vi hörs!