Blogg

Hyra ut sommarstugan? - Tänk på elen

27 maj 2024, 11:18

Du kan tjäna bra pengar på att hyra ut din stuga eller hus på sommaren. Med tider av högre elpriser än vanligt är det extra viktigt att se till att hyresintäkterna inte äts upp av elkostnader.

– Svenskarna har nog något att lära av danskarna. Elpriserna har traditionellt sett varit höga där och när man hyr ett sommarhus i Danmark är det vanligt att man betalar elförbrukningen utöver själva hyran, säger Inge Lirhus, affärschef på Fortum.

Det har inte varit lika vanligt här i Sverige, men det kan nog vara smart. De allra flesta har vidtagit åtgärder privat och minskat elförbrukningen i sina egna hem efter att elpriserna började stiga på allvar 2021. 

– Men det tar tid att ändra vanor, och det finns anledning att tro att de flesta inte anstränger sig alltför mycket för att spara el under semestern, särskilt inte om el ingår i hyran. Så om jag skulle hyra ut i sommar skulle jag absolut vilja att elen betalas separat, säger Lirhus. 

60% vill åka på semester i Sverige

Chansen att din stuga blir uthyrd till ett bra pris är ändå relativt stor. Dels så är vi väldigt redo för semester, samtidigt som intresset för att semestra i Sverige är stort. Enligt Visit Sweden planerar hela 37% av svenskarna att semestra i Sverige de kommer sex månaderna. Och hela 60% önskar åka på semester i Sverige i framtiden. Så siffrorna talar för att det finns en stor efterfrågan.

Även om många är ute i tid så bokar också större andel av svenskarna sitt semesterboende nära inpå semestern. Detta är av flera olika anledningar, bland annat så ökar intresset för stugsemestrar ju närmare man kommer semestern. En annan anledning är att man vill vänta in och se om man har råd att åka utomlands, och om världsläget tillåter det. 

Hur ska du tänka kring elen?

Det är så klart en del att tänka på inför uthyrning och en av de sakerna är elen och hur man ska tänka huruvida det ska ingå eller tillkomma som kostnad. Det går så klart att göra på olika sätt och det finns ingen statistik över hur många som hyr fritidshus där el tillkommer, men Inge Lirhus på Fortum rekommenderar som sagt starkt att man gör det.

– Eftersom det kan vara svårt att räkna ut semestergästernas förbrukning i förväg är det mest korrekt att räkna ut priset i efterhand utifrån den exakta förbrukningen, rekommenderar han. 

Så hittar du rätt förbrukning och pris

Är du kund hos oss kan du:

  1. Ladda ner Fortum-appen eller logga in på Mitt Fortum webb 
  2. Gå till elanvändning, där kan du se föregående månads elanvändning, samt bryta ner elanvändningen på veckor och dagar.
  3. Multiplicera med ditt genomsnittliga elpris per kWh under perioden.
  4. Och lika viktigt – kom överens med hyresgästen i förväg om att elen inte tillkommer och priset räknas ut i efterhand.

Att tänka på innan uthyrning:

  • Vrid ner värmen i huset innan du åker så kan gästerna skruva upp det igen efter behov
  • Påminn dem också om att inte använda mycket el i onödan i till exempel en badtunna, bastu eller pool.
  • OM du ändå bestämmer dig för att elen ska ingå, kolla om gästerna har elbil, i så fall är det fullt rimligt att lägga till ett litet laddningstillägg.
  • Du kan även bifoga en länk med några konkreta energispartips tillsammans med hyreskontraktet.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal