Blogg

Omställning – var god dröj?

Peter Strannegård 18 juni 2024, 11:00 Reading time: 3 minutes

Det är ingen hemlighet at den energiintensiva industrin satsar stort på grön omställning genom elektrifiering. Till exempel räknar SSAB och LKAB med att använda 55 TWh per år bara för Hybrit-projektet, när omställningen är genomförd vid år 2045. Tillsammans med andra industriella satsningar och elektrifiering av transportsektorn väntas elanvändningen fördubblas jämfört med dagens ca 140 TWh. Det rimmar väl med det mål som riksdagen klubbat igenom om en elproduktion som svarar upp mot ett elbehov på 300TWh till 2045. Hur vägen fram till målet ser ut diskuterar vi i Almedalen, jag bjuder här på några av våra viktigaste punkter.  

Utveckling av elmarknaden behövs för mer kraft i ny elproduktion

Just nu tänks det stort. Politiken driver på och industrin vill satsa. På frågan om hur industrin ska klara av omställningen hörs svar om att ”det måste gå”. Samtidigt ser vi från energibranschens sida ett gap mellan det politiken och industrin vill åstadkomma och våra förutsättningar att leverera tillräckligt mycket och tillräckligt billig el. Dagens förutsättningar gör det svårt att möta de stora behov som väntas framåt från samhället i allmänhet och industrin i synnerhet.

Som svar på denna utmaning förespråkar Fortum en utvecklad elmarknad. Idag är marknaden helt fokuserad på drift av befintlig elproduktion och den delen fungerar utmärkt. Däremot är det nödvändigt att addera den långsiktighet som behövs för utbyggnaden av ny elproduktion. Vi vill därför se en utvecklad elmarknad i två delar, en där driften är i fokus precis som idag, och en som fungerar som investeringsramverk för ny elproduktion och som premierar rätt produktion på rätt plats. Det är ett viktigt verktyg för att få fart på en storskalig utbyggnad som bidrar till att bibehålla svensk konkurrenskraft.

Tallriksmodell för elsystemet ger balans och låga kostnader

Rätt gjort kan kraftslagens egenskaper komplettera och förstärka varandra. När vi ser på utbyggnaden av elproduktionen gör vi det utifrån att det måste vara ett system i balans, som klarar av att leverera elen när den behövs, där den behövs och till ett pris som både industri och konsumenter har råd med. För att uppnå det förespråkar Fortum tallriksmodellen, den bygger på en väl sammansatt produktionsmix med i stort sett lika delar av planerbar, reglerbar och förnybar produktion. Så kan vi få ett system som ger den lägsta totalkostnaden samtidigt som pålitligheten och effektiviteten är hög.

Värdet av elproduktionen behöver komma fler till del

Ny elproduktion handlar även om att fördela värdet av det som byggs. Historiskt har värdet av produktionen inte kommit kommunerna till del i någon märkbar utsträckning. Utan att kunna peka på vad elproduktion i närområdet ger invånarna kan kommunstyren sättas i en svår sits.  Det är sannolikt ett viktigt skäl till att de flesta projekt stoppas av kommunernas vetorätt idag. Genom att låta kommunerna få fastighetsskatten från kraftproduktionen och en del av energiskatten, är vi övertygade om att fler kommuner kommer att tacka ja till framför allt vindkraft, men på sikt även ny planerbar produktion som kärnkraft eller flexibel som pumpkraft.

Utöver dessa delar lyfter vi även vattenkraftens centrala roll i elsystemet. Alla kraftslag kommer att behövas när vi fördubblar elsystemet och vi klarar det inte utan vattenkraftens egenskaper och kapacitet. Både för att den bidrar med över häften av produktionen i Sverige och för sin nödvändiga egenskap att balansera och reglera elen, vilket inte minst möjliggör för utbyggd vind- och solkraft. Den nationella planen för miljöprövningar behöver genomföras på en väl förankrad och genomarbetad grund som är till gagn för både miljö och klimat. Det är viktigt att regeringen håller i arbetet med att säkerställa ett regelverk som ger oss största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Avslutningsvis, tillräckligt mycket fossilfri el är en grundförutsättning för den gröna omställningen och därmed ett starkt gemensamt samhällsintresse. När ytterligare ett Sverige ska förses med el behöver vi tänka rätt och skapa förutsättningar där vi delar på värdet, risken och främjar investeringar.  

Jag ser fram emot att diskutera dessa frågor vidare!  Välkommen till vårt seminarium "Omställning – var god dröj?" den 25 juni.

Peter Strannegård

Peter Strannegård, VD Fortum Sverige

En tallriks­modell för elsystemet

Precis som kroppen behöver en balan­serad kost behöver elsystemet en balans av olika kraftslag, med olika förmågor, för att fungera optimalt. 

Läs mer

Fortums fem förslag för en framgångsrik omställning av Sverige

Fortum arbetar aktivt för att utveckla ny fossilfri elpro­duktion i Sverige och Norden och från vår sida vill vi lyfta fem punkter som vi ser som en förut­sättning för att nå de högt ställda svenska målen. 

Läs mer