Blogg

Bli vattensmart i sommar - Några enkla tips

14 juni 2024, 14:42

Att bli smartare med sin vattenkonsumtion behöver inte vara särskilt svårt – kanske kan till och med hela familjen se det som en kul utmaning? Inte minst för att spara pengar. Här är några enkla tips för att minska på vattenförbrukningen, särskilt relevanta under sommaren när vi använder mer vatten.

En tillgång med ansvar

I Sverige har vi fantastisk tillgång till rent vatten. Över ett dygn använder vi ungefär 140 liter per person för hushållets alla aktiviteter. På ett år blir det cirka 51 100 liter vatten per person! Det är lätt att tro att det är diskmaskinen och tvättmaskinen som drar mest, men faktum är att dessa endast står för 30 liter tillsammans, medan vi använder 30 liter vatten för toalettspolning och 60 liter för dusch och bad.

Tips för att spara vatten

1. Fixa droppande kranar

Du kan kanske inte tror att det spelar någon roll att din kran droppar, men en kran som droppar kan förbruka uppemot 55 liter vatten per dygn. Och oftast är det små saker som orsakar droppandet, och kan lösas genom att man exempelvis avkalkar kranen, byter ut den eller mindre delar. 

  • Årlig besparing: 365 (dagar) x 55 (liter) = 20 075 liter
  • Årlig besparing i pengar: 20 075 (liter) x 0,05 (kr) = 1003 kr

 2. Dusch istället för bad

Ett normalstort badkar rymmer ungefär 150 liter vatten, medan en dusch på tre minuter bara kräver 36 liter. Genom att duscha istället för att bada kan du minska vattenförbrukningen betydligt.

  • Årlig besparing: 114 x (150 - 36) liter = 13 104 liter
  • Pengar sparade: 13 104 (liter) x 0,05 (kr) = 655 kr

3. Kortare duschar

Många bäckar små. Om du normalt duschar i åtta minuter och minskar till fem minuter, minskar du din vattenförbrukning från cirka 80 liter till cirka 36 liter per dusch.

  • Årlig besparing: 114 (dagar) x (80 - 36) liter = 5 016 liter
  • Pengar sparade: 5 016 (liter) x 0,05 (kr) = 251 kr

4. Full Diskmaskin

Se till att fylla diskmaskinen och testa att köra den mer sällan. Alla vattenglas kanske inte behöver diskas efter varje användning? Genom att köra en full diskmaskin sparar du både vatten och energi.

5. Tvätta smartare

Det kan gå åt så mycket som 50 liter för en enda tvätt. Att tvätta kläder mer sällan med full maskin kan göra stor skillnad på sikt. Genom att tvätta mer sällan med fullare maskiner kan du halvera vattenförbrukningen.

  • Årlig besparing: 200 (tvättar/år) x 50 liter = 10 000 liter
  • Pengar sparade: 10 000 (liter) x 0,05 (kr) / 2 = 250 kr

6. Vänta inte in kallvattnet

Hur många liter kranvatten slösar vi bara genom att låta kranen rinna i väntan på rätt temperatur? Med en tillbringare eller flaska i kylskåpet blir vattenanvändningen betydligt smartare.

7. Skippa handdiskning

Ofta känns det mer “på riktigt” att diska för hand, men faktum är att moderna diskmaskiner är betydligt mer vattensnåla. Försök att använda diskmaskinen istället för att diska för hand för att spara vatten.

8. Köp snålare munstycken

Att investera i snålare duschmunstycken kan begränsa vattenförbrukningen. Ett snålare duschmunstycke kan minska vattenflödet från cirka 12 liter per minut till cirka 6 liter per minut.

  • Årlig besparing: 12 - 6 (liter/minut) x 5 (minuter/dusch) x 365 dagar = 10 950 liter
  • Pengar sparade: 10 950 (liter) x 0,05 (kr) = 548 kr

9. Vattna på kvällen eller natten

Om du har en trädgård som kräver bevattning är det klokt att spara regnvatten i tunnor. Det är mest effektivt att vattna på kvällen, då solvärmen inte gör att vattnet dunstar. På så sätt använder du regnvattnet på bästa sätt.

En utmaning för hela familjen

Att bli mer vattensmart behöver inte vara svårt. Genom att göra små förändringar i vardagen kan du spara stora mängder vatten och pengar, särskilt under sommaren när vattenförbrukningen ofta är som högst. Se det som en utmaning för hela familjen och gör vattenbesparing till en rolig del av er vardag.

Observera att beräkningarna är baserade på en kostnad på 5 öre per liter vatten, som är genomsnittspriset för en liter kranvatten i Sverige, enligt Svenskt Vatten. Beräkningen har inte tagit höjd för uppvärmningen av vattnet som tillkommer.

 

 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Skräddarsy ditt elavtal med våra populära tilläggstjänster.

Förbättra ditt elavtal

  • Skräddarsy ditt elavtal med smarta tjänster
  • Ingen bindningstid
Se våra tilläggstjänster