Blogg

Solkraftens bidrag till elproduktionen

01 juli 2024, 09:00 Reading time: 3 minutes

Omställningen till en fossilfri industri och fossilfria transporter är beroende av elektrifiering, vilket kräver en utbyggnad av all fossilfri el. Fortum ser att ett robust elsystem behöver utgöras av en hälsosam mix av alla fossilfria kraftslag där de olika egenskaperna kombineras och förstärker varandra. Vi har sedan länge varit starka inom vatten- och kärnkraft och förbereder för en färdig pipeline av vind- och solkraftsprojekt, redo att tillgodose kundernas behov. Målet är att till 2026 ha minst 800 MW redo för investeringsbeslut och byggnation.  

För närvarande undersöker vi bland annat möjligheten att etablera en solpark nära Havdhem på södra Gotland. Solparken Alvret beräknas årligen kunna producera cirka 150 GWh fossilfri el. Med oss har vi stor erfarenhet från vårt delägarskap i ett flertal solparker i Indien. Vi menar att solelen ger ett viktigt bidrag till elproduktionen och har potential att ta större plats framöver. Dess egenskaper som en förnybar energikälla med relativt låga kostnader och liten påverkan på miljön bidrar till att göra den nordiska elproduktionen än mer hållbar och kostnadseffektiv.  

Fortum lägger stor kraft på att skräddarsy lösningar utifrån kunders behov. I dagsläget ser vi att solel i kombination med någon form av lagringslösning, till exempel batterier, ger störst effekt för kunder som har en högre aktivitet på sommarhalvåret. Det kan handla om enskilda samfälligheter, företag eller privatpersoner inom till exempel jordbruk, stuguthyrning eller andra sommaraktiviteter som ett sommarland. Verksamheterna kan vilja elektrifiera sin fordonspark eller förse stugor och andra elberoende maskiner med solel. Produktionen lämpar sig även bra för att ge kraft till luftkonditionering och ventilation till anläggningar som är som mest aktiva på sommaren. 

Vi tittar även på lösningar som kan passa andra typer av kunder framöver. Fortums solceller är anpassade för att klara av det svenska klimatet och mår till och med bättre när det inte är för varmt. De kräver inte direkt solljus för att generera solel, även om elproduktionen sjunker när det är mulet. Under de mörkaste vintermånaderna är det dock svårt att få ihop tillräckligt med soltimmar. Därför undersöker Fortum nu möjligheten att komplettera solelen med en alternativ energikälla, som vindkraft. Tillsammans med en batterilösning som täcker upp för tillfällen med låg produktion kan kapaciteten ökas och levereras jämnare och ge en mer konstant produktion av el till elnätet. 

Då elbehovet väntas öka markant framöver är hastigheten i utbyggnaden av elsystemet viktig och här ser vi möjligheter att väderbaserade kraftslag tillsammans med vattenkraftens reglerbarhet och kärnkraftens planerbarhet kan förstärka helheten på relativt kort sikt. Så bygger vi ut ett fossilfritt elsystem som är robust, pålitligt och med så låga kostnader som möjligt för industri och konsumenter.  

Elin Eriksson

Kommunikationsansvarig - vind, sol och P2X
Tel: 072-204 92 93
elin [punktum] eriksson [snabel-a] fortum [punktum] com

Ljusa utsikter för solkraft i Norden

Fortum har stor erfarenhet av att producera solenergi och deläger flera solcellsanläggningar i Indien. Även i Norden är förutsättningarna för solenergi lovande. Därför utvecklar vi solcellsanläggningar även på vår hemmamarknad.

Läs mer

Solkraft

Varje dag avger solen långt mer energi än vi behöver för att driva allt på jorden. Därför investerar vi stort i solkraftverk och erbjuder våra företagskunder möjlig­heten att köpa 100% solkraft.

Läs mer här