Blogg

Fast eller rörligt elpris – så ska du tänka

07 juni 2022, 15:18

Familj kollar på telefonen tillsammans

Den senaste tiden har präglats av rubriker om höga elpriser, och många konsumenter är oroliga för priserna. En vanlig fråga: Är det smartast att ha ett fast eller ett rörligt elavtal? Vi har pratade med vår kollega Per-Oscar Hedman för att reda ut hur man ska tänka.

Elpriserna har de senaste åren varit ett hett samtalsämne. Samtidigt är allt större delar av samhället beroende av elektricitet. Per-Oscar Hedman på Fortum menar att de skiftande elpriserna till stor del är en effekt av energipolitiken som styrt bort från planerbar elproduktion till kraftslag som är beroende av väder och vind för att producera elektricitet.

– Det har gjort att det är väldigt svårt att förutse elpriserna med höga pristoppar och djupa dalar. Eftersom det har lagts ned så mycket planerbar kraft i södra Sverige minskar det både tillgången på el i de södra delarna av Sverige och möjligheten att få ner mer el från norr till söder. Så halva Sverige är nu priskopplat till kontinenten, säger han.

”Handlar om förutsägbarhet”

De kraftiga prisvariationerna gör att fler än någonsin funderar över att om de ska ha ett fast elavtal eller ett rörligt elavtal. Per-Oscar Hedman säger att intresset för fasta avtal ökat hos Fortums kunder på senare tid. När det gäller vad man själv ska välja får man tänka på samma sätt som när man bestämmer sig för om man ska ha fast eller bunden ränta på bolånen.

– Det handlar om förutsägbarhet och om det är det man vill ha. Med rörligt avtal vet du inte hur mycket elen kommer att kosta varje månad. Sedan är det först efteråt som man kan avgöra vad man vinner på egentligen, säger han och fortsätter:

– På dagens elmarknad behöver man i mycket högre utsträckning gå igenom hur mycket el hushållet använder, på vad och när. Har du ett eluppvärmt hus så kommer förändringar i elpriset slå mycket mer.

Flytta din elanvändning

Nästa steg är att titta på vilka möjligheter som finns till att flytta på en del av sin elanvändning. Om man kan ställa in värmepumpen på att man inte låter den gå under de dyraste timmarna. Eller om man kan ladda elbilen under de billiga timmarna.

– Har man de möjligheterna blir det mer intressant att titta på lösningar där man kan dra nytta av elprisets svängningar upp och ner, men då behövs även ett timprisavtal. I lägenhet däremot har man ganska små möjligheter att göra stora förändringar då det är uppvärmningen som använder mest energi. Det är i princip bara komfortvärmen i badrummet som ger en påtaglig förändring. I en villa är möjligheterna större.

Tilläggstjänst

En medelväg som ökar allt mer i popularitet är att ha ett rörligt avtal i botten och en tilläggstjänst som gör att man kan binda sitt pris ett par månader framåt. Det innebär att du kan ha ett rörligt elpris under våren och sommaren, men sedan när det börjar närma sig senhösten och vintern binda elpriset under en period.

– Framförallt kan man använda det som ett sätt att öka sin förutsägbarhet. Efteråt kan man titta på hur god affär det var, men under den period då både användningen och prisvariationerna ökar kan det vara skönt att ha en ökad förutsägbarhet när det gäller priset.

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Priskollen: 49 kr/mån

Bind ditt elpris tillfälligt

  • Trygghet i att veta vad du betalar per kWh
  • Minst en månad i taget med möjlighet att binda elpriset igen vid behov
  • Smart val för dig som har rörligt elpris men som samtidigt vill ha viss förutsägbarhet
Läs mer om Priskollen