Hur bra fungerar solenergi i Sverige?

Är solceller något att satsa på i Sverige när vi har så få soltimmar? Och klarar solpanelerna egentligen den svenska vintern? Vi reder ut några av de vanligaste missuppfattningarna kring solenergi.

Vintrig skog

"Inte tillräckligt många soltimmar i Sverige"

Det är lätt att tro att det behövs ständigt strålande solsken för att producera solel. Men egentligen är dagsljus allt som behövs för att generera el.

För att solcellsinstallationen ska vara värd investeringen bör det vara minst 800 soltimmar per år. I södra Sverige ligger antalet soltimmar på 1100, vilket är lika mycket som i solcellstäta Tyskland. Mest solstrålning är det längs kusterna och på Öland och Gotland. Så borde resten av Sverige strunta i solel? Nej, tvärtom eftersom det handlar om placeringen av solcellsanläggningen. En väl placerad anläggning i norra Sverige kan faktiskt producera mer än en sämre placerad i södra.

Även om produktionen av solel sjunker fungerar solceller också när det är mulet. Vid lättare molninghet kan solcellsanläggningen generera ungefär hälften av sin totala kapacitet, jämfört med 5 till 10 % vid hetäckande moln. 

”Solceller förstörs av kyla och snö”

Fortums solceller är anpassade att klara av det svenska klimatet och mår till och med bättre när det inte är för varmt. De mörkaste vintermånaderna är det dock svårt att få ihop tillräckligt med soltimmar och därför behöver du komplettera solelen med en alternativ energikälla.

Det som kan skada panelerna är själva tyngden från snön. Därför stöttar vi upp dina paneler med tre skenor undertill om du bor i en snörik zon, och annars använder vi två skenor. På grund av risken att skada dig själv eller panelerna rekommenderar vi inte att du försöker sopa bort snön. Den smälter dessutom ändå bort när solen kommer tillbaka och är redo att producera mer el igen.

Hur mycket solel kan jag producera?

Ta det första steget mot en ljusare framtid med solpaneler. Med hjälp av Solkalkylatorn ser du hur mycket solel du skulle kunna producera. Det beräknas utifrån hur många solpaneler som får plats på ditt tak, takets lutning och väderstreck.

Räkna på ditt tak

Läs mer om solceller från Fortum

Vi hjälper dig från idé till egen solel