Hur fungerar solceller?

Hur fungerar solceller egentligen? Hur gör jag för att kunna producera egen solel? Hur bra fungerar det med solceller i Sverige? Detta och mycket mer får du reda på här.

Så här fungerar solceller

Solceller omvandlar solens strålar till elektrisk energi. När solen lyser på solcellen blir ovansidan negativt laddad och undersidan blir positivt laddad, vilket genererar likström. För att kunna använda elen omvandlas den till växelström i en växelriktare. Man kopplar ihop ett antal solceller till en solpanel. En solpanel som är 1,0 x 1,65 m består av 60 solcellsmoduler.

Grovt räknat brukar man säga att en genomsnittsanläggning på ca 25 paneler (en yta på ca 43 m2) producerar ca 6 200 kWh på ett år, men detta varierar givetvis beroende på antal soltimmar, takets läge, lutning mm.

Funkar solceller verkligen i Sverige?

Är solceller något att satsa på i Sverige när vi har så få soltimmar? Och klarar solpanelerna egentligen den svenska vintern? Läs mer om förutsättningarna för solel i Sverige. 

Funkar solel i Sverige?

Steg-för-steg guide: Så skaffar du solceller

När du köper dina solpaneler från oss är vi med dig hela vägen och besvarar dina funderingar, beställer solpaneler, beställer ett hembesök av installatören och är din kontakt under installationen. Så här fungerar det.

Steg-för-steg guide

Tre saker att tänka på när du installerar solceller

Kan man sätta solpaneler på alla typer av tak? Kan man installera solpanelerna under vintertid? Vår installatör förklarar vad du bör tänka på och hur själva installationen går till.

Tips för installation av solceller

Följ solelproduktionen i appen

Du kan lätt följa produktionen av solel från dina solceller genom appen som ingår i paketet från Fortum. Se hur mycket el som produceras, och om det blir ett överskott som söljs tillbaka till elnätet.

Följ din solelproduktion

Intresset för solpaneler ökar i Sverige

Priset på solpaneler sjönk kraftigt under en period för att runt år 2013 stabilisera sig. På omvänt sett ser vi att den installerade effekten i Sverige ökat kraftigt varje år senaste ca 5 åren.

Solpanelernas utveckling i Sverige

Solel för miljön och vår framtid

Johan Lindahl från Svensk Solenergi förklarar hur solceller fungerar och hur elproduktionen från dem påverkar miljön. Dessutom förespår han solenergins roll i framtiden.

Om solenergi & miljö

Fortum satsar på svensk solcellsinnovation

Vi på Fortum jobbar ständigt för en mer hållbar framtid. Därför satsar vi på innovativa energiprojekt och investerar i startups. Läs om vår satsning i det svenska solcellsbolaget Exeger och solcellen som gör läsplattan självförsörjande.

Om solcellsinnovationen

Solelportalen – vägledning om solceller

Solelportalen drivs av Energimyndigheten i samråd med andra berörda myndigheter med syftet att samla all offentlig information relevant för småhusägare som är intresserade av att investera i en solcellsanläggning.

Läs mer på Energimyndigheten om Solportalen 

Solenergi till företaget

Det finns flera fördelar för företaget att installera solceller och börja producera egen el. Det är ett effektivt sätt att sänka era driftskostnader samtidigt som ni också an minska ert koldioxidutsläpp.

Solenergi till företaget- en komplett guide

5 skäl att skaffa solpaneler

Större frihet och lägre energikostnader

Du blir delvis självförsörjande och mindre beroende av elmarknadens upp- och nedgångar. Dessutom ökar du husets standard vad gäller energianvändning.

Producera el utan utsläpp och föroreningar

Solen är en miljövänlig och oändlig energikälla och produktionen av solel är helt utsläppsfri.

Sälj ditt överskott

Om du producerar mer el än du gör av med kan du sälja överskottet till oss.

Investeringsstöd från staten

Stödet riktar sig till alla typer av aktörer såsom företag, offentliga organisationer och privatpersoner. Det har införts ett ansökningsstopp för solcellsstödet som innebär att det inte går att söka stödet från och med 8 juli 2020.

Underhållsfritt

Väl på plats får du självgående och miljövänlig elproduktion, näst intill underhållsfritt.