Blogg

Vattenkraftens avgörande roll för flexibiliteten i ett robust energisystem

27 augusti 2024, 16:55 Reading time: 3 minutes

Vattenkraftens reglerförmåga i vårt elsystem är unik, eftersom den möjliggör utbyggnaden av väderberoende elproduktion. I takt med att den svenska elförbrukningen och väderberoende elproduktion ökar, behöver elsystemet mer flexibilitet från både produktions- och konsumtionslösningar. Inom produktion behövs investeringar i batterilagring och pumpkraftverk, medan konsumtionslösningar som värmepumpar och vätgasproduktion och -lagring blir allt viktigare. 

 

Gapet mellan politiska beslut och myndighetskrav

Det råder stor politisk enighet om vattenkraftens betydelse för elsystemet. I Sverige har ett omfattande arbete påbörjats för att ompröva den svenska vattenkraftens miljövillkor. Omprövningarna kommer att pågå under en tjugoårsperiod enligt en nationell plan. Målet är moderna miljövillkor för vattenkraften, som samtidigt värnar vattenkraftens bidrag till en trygg och fossilfri elförsörjning. Vattenkraftens omprövningar ska vara effektiva och får som mest ta 1,5 TWh årlig förlorad vattenkraftproduktion i anspråk för miljöanpassningar. Gapet mellan vad politiken har beslutat och de krav som vattenmyndigheterna ställer har blivit för stort. Därför pausade regeringen i december 2022 genomförandet av omprövningarna, en paus som har förlängts till 1 juli 2025  och där regeringen nu har remitterat ett förslag med åtgärder för att säkerställa en effektiv omprövning av vattenkraften.

Vattenkraft är elsystemets superkraft – men det finns utmaningar

För närvarande är vattenkraft en av de mest betydande reglerkraftsförmågorna i elsystemet i de nordiska länderna. Vattenkraft kan delta i reglering på flera tidsskalor. Inom ett år kan vatten från vårflod och höstregn lagras för användning under perioder med högre elkonsumtion, framförallt under vintern. Vattenkraft passar bra både för att öka produktionen, det vill säga uppreglering, och minska produktionen, det vill säga nedreglering. Vattenkraften erbjuder kostnadseffektiv flexibilitet på tidsskalor från sekunder till säsonger, vilket gör den till ett mångsidigt kraftslag. Fortum, som är en ledande aktör inom vattenkraft i Norden, äger en stor andel av klass 1-vattenkraftverk i Sverige, som har stor regleringskapacitet och är kritiska för elsystemets stabilitet.

Även om vattenkraftens fördelar är stora, är dess kapacitet inte obegränsad. Det förekommer redan idag timmar när vattenkraftens samlade förmåga är fullt nyttjad på balansmarknaderna. Med en potentiell fördubbling av elförbrukningen inom de närmaste 20–30 åren, och en växande andel oplanerbar elproduktion från vind- och sol, växer behovet av nya, skalbara flexibilitetslösningar.

Vattenkraftens utvecklingspotential

Fortum planerar för och har genomfört flera investeringar inom vattenkraften för flexibiliteten och att utöka kapaciteten i våra älvar, för att möta det växande elbehovet. Under de kommande tio åren förväntas Fortum öka den installerade effekten med 95 MW genom olika renoveringsprojekt. Detta inkluderar moderniseringarna vid Untra respektive Malta kraftverk, vilka tillsammans bidrar med en effektökning på cirka 8 MW.

Med mer väderberoende elproduktion ökar också kraven på snabbare frekvensreglering. Även om vattenkraften har många fördelar, är just denna typ av reglering, som förväntas öka, mycket krävande för utrustningen. Genom att använda batterier kan våra vattenkraftverk hantera snabb frekvensreglering mer effektivt vilket samtidigt ger mindre slitage på utrustningen. Vid Landafors kraftverk använder vi så kallade "2nd life" bilbatterier, medan vi har installerat Tesla-batterier vid Forshuvudforsens kraftverk. Dessa batterier spelar en stor roll i att stödja kraftverken när det krävs snabba, kortvariga regleringar.

Batteriet vid Forshuvudforsens kraftverk har en snabb och kraftfull regleringsförmåga, vilket gör att bidraget till att reglera frekvensen i elsystemet ges på bråkdelar av en sekund och bidrar till att hålla kraftsystemet i balans dygnet runt, året om.

Pumpkraftverk är en flexibilitetslösning inom produktion som effektivt kan nyttja fluktuationer i elpriset och skapa många megawatt flexibilitet. På konsumtionssidan kan elförbrukningen också optimeras genom att utnyttja låga elpriser. Genom att pumpa vatten till en övre reservoar under timmar med lågt elpris, ökar elförbrukningen. När elpriset stiger och mer el behövs, släpps vattnet från lagringsmagasinet genom turbiner, vilket genererar el. Denna metod, som utnyttjar geografisk höjdskillnad, är en beprövad och internationellt den i särklass viktigaste energilagringslösningen och som kan ge flexibilitet från timmar till veckor. Pumpkraften är särskilt intressant på grund av dess förmåga att både producera, lagra och konsumera elektricitet under långa perioder och i stora mängder. Fortum är det enda kraftföretaget i Sverige som idag äger och driver pumpkraftverk.

Dessa pumpkraftverk, Kymmen, Letten och Eggsjön, ligger alla i Värmland. Dessa anläggningar bidrar betydligt till flexibiliteten i regionens elkraftsystem. Kymmen har en pumpkapacitet på 53 MW, medan Letten har en kapacitet på 38 MW Och Eggsjön har en kapacitet på 0.6 MW. Tillsammans spelar de en viktig roll för att balansera och stabilisera elnätet, särskilt i tider av varierande elpriser och efterfrågan. 

Rätt avvägningar måste göras för att säkerhetsställa vattenkraften som den förnybara, flexibla och pålitliga kraftkälla den är

För att möta dagens elenergibehov och säkra en hållbar, pålitlig och fossilfri energiframtid krävs investeringar i flexibla lösningar såsom batterier, pumpkraftverk, andra innovativa tekniker samt utveckling av de befintliga vattenkraftverken. Det är också viktigt att myndigheter och regeringen arbetar för att snabba på processerna och underlätta utvecklingen av dessa lösningar samtidigt som de balanserar behoven för vattenmiljön och den effektiva tillgången till vattenkraftel. Vattenkraften har historiskt sett spelat en central roll för utvecklingen av Sveriges moderna samhälle och är fortsatt nödvändig för att möjliggöra omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Vattenkraft kommer att fortsätta ha en nyckelroll i elsystemet som den flexibla och pålitliga energikälla den är.


Nya mål för att säkra Sveriges framtida elbehov

Sveriges riksdag har beslutat om två nya mål för elsystemet: ett planeringsmål och ett leveranssäkerhetsmål. Planeringsmålet innebär att elsystemet ska ge förutsättningar för att leverera den el som behövs för en ökad elektrifiering i samhället och för att möjliggöra den gröna omställningen. Målet ska underlätta i planeringen för att kunna möta ett fördubblat elbehov om minst 300 TWh år 2045. Leveranssäkerhetsmålet innebär att det svenska elsystemet ska ha förmåga att leverera el till där efterfrågan finns, i rätt tid och i tillräcklig mängd, i den utsträckning det är samhällsekonomiskt effektivt.

Balans mellan kostnadseffektivitet och leveranssäkerhet i elsystemet

Leveranssäkerhetsmålet utgör en stark grund för vårt framtida svenska elsystem. Samtidigt måste elen produceras kostnadseffektivt så att vi har råd att elektrifiera industrin, transporterna och värma upp våra bostäder. De olika kraftslagen i elsystemet har alla specifika egenskaper. De väderberoende, vind och sol, ger kostnadseffektiv el när det blåser eller när solen skiner. De flexibla, framförallt vattenkraften, kan öka och minska i effekt snabbt för att täcka upp variationer i annan elproduktion och elanvändning. De planerbara, som vatten- och kärnkraft, ger en stabil bas av el som minskar behovet av balanskraft och elnätsutbyggnad. 

Mikael Lemström

Chef för Fortums vattenkraft