Checklista - så sparar ni el i en restaurang
1. Utnyttja restvärmen från kyl och frys
Generellt finns det stora möjligheter i att använda den restvärmen som uppstår från kyl och frys. Kyl- och frysrum genereras en hel del värme som kan återanvändas in i systemet på annat håll – bland annat till att värma diskvatten. I dag sker dessa processer ofta separat, vilket är onödigt ineffektivt.
2. Stäng av utrustning som inte används
Inte sällan står fläktar, stekbord och ugnar på under hela arbetsdagen. Genom smartare rutiner kan stora energibesparingar göras med enkla medel.
3. Rengör kylar, filter och fläktar
Rengör kylutrustning, filter och fläktar regelbundet så att de fungerar effektivt. Frosta av frysen ofta för att den ska dra mindre energi.
4. Se också över varmvattenproduktionen
Se över er varmvattenproduktion och hur restvärmen kan cirkuleras tillbaka in i verksamheten. Här finns det ofta en del att spara på hela processen. Det går även att implementera vattenbesparande armaturer samt att använda värmepump för varmvattenproduktion.
5. Placering av elektronisk utrustning
Placera kyl och frys på avstånd från värmekällor som exempelvis ugnar. Om kyl och frys placeras sida vid sida med en värmekälla kan energiförbrukningen för kylutrustning öka med upp till 25–30 %.
6. Håll kylar stängda
Att öppna kylskåpsdörrarna har en förvånansvärt stor inverkan på förbrukningen. Dörren till ett kylrum bör alltid stängas direkt när rummet har besökts, och även att konstant öppna dörrarna till vanliga kylskåp kan öka energiförbrukningen med 25 %.
7. Undvik underfyllning
Den vanligaste köksutrustningen som ofta underfylls är diskmaskiner och ugnar. Det kan finnas flera orsaker till detta: utrustningen kan ha varit för stora för restaurangens behov från början, eller så kan det finnas ett behov av att justera processerna.
En så liten detalj som bristen på bestick eller brickor kan göra att ni behöver köra en halvtom diskmaskin i all hast. Att skaffa fler nya bestick och brickor kan snabbt löna sig.
8. Val av elektronisk utrustning
Det är en bra idé att underhålla eller byta ut gammal kylutrustning med läckande tätningar. Kyltekniken har utvecklats enormt på bara några få år, och att investera i nyare utrustning kan hjälpa er restaurang att bli mer energieffektiv.
Det är också ett vanligt misstag att köpa utrustning med för stor kapacitet i förhållande till behovet: det kan verka frestande att köpa en diskmaskin som kan rymma all disk i restaurangen på en gång, men i praktiken resulterar det oftast i att diskmaskinen går halvfull.
9. Timing vid tillagning och servering
Det är värt att hålla ett öga på timingen: tillagas maten till exempel för tidigt för lunchrusningen, vilket förlänger deras värmehållning och försämrar kvaliteten?
Hålls apparaterna varma för länge? Har de rätt temperatur? Uppvärms maten energieffektivt och används restvärmen? Stängs apparaterna av så snart köket stängs?
Hur mycket el förbrukar en restaurang?
Bland Fortums företagskunder är snittförbrukningen för en restaurang 56 956 kWh/år. Som kund hos Fortum kan ni se er faktiska förbrukning i Fortum Online.
Vilken elektronisk utrustning förbrukar mest el i en restaurang?
I en vanlig restaurang är det detta som förbrukar mest el:
- Uppvärmningen står för ungefär 65% av elförbrukningen.
- Matlagning, kylning och diskning står för ungefär 26% av elförbrukningen.
- IV-fläktar står för ungefär 6,3% av elförbrukningen.
- Belysningen står för ungefär 1,7% av elförbrukningen.