10 tips på hur du kan spara el

Att spara på el kan ibland innebära mindre förändringar såsom vilken typ av lampor du använder hemma eller hur mycket tvätt du har i varje maskin. Men det kan ibland även handla om att göra större investeringar eller förändringar i hemmet, såsom att byta värmekälla eller fönster. Beroende på hur din situation ser ut kan tipsen därför vara mer eller mindre aktuella, men vi är säkra på att det här finns matnyttiga tips för de flesta.

Hur sparar man el?

Att spara på el har nästan blivit en sport och det är många som ger råd och tips på energismarta lösningar och hur man bäst går tillväga. Vi har gått igenom råden som florerar på marknaden och kokat ner listan till de tio bästa tipsen på hur du kan spara el.

Men innan du börjar byta alla lampor till LED-lampor och sätter på tvättmaskinen mitt i natten är det en sak du måste ha koll på, vilken avtalsform du har.

 Rörligt avtal vs Fast avtal

Rörliga avtal kan delas upp i två olika typer, du kan antingen ha rörligt elpris med timpris eller ett rörligt elpris med månadspris. De olika avtalen skiljer sig genom att du i det ena upplägget betalar olika pris för elen beroende på vilken timme dagen du använder den (timpris) och att du i det andra upplägget betalar olika pris för elen beroende på vilken månad det är.

Om du har ett rörligt timpris kan du göra större skillnad på elräkningen med en förändrad förbrukning än med ett rörligt månadspris. Förutom ett rörligt avtal kan du även ha ett fast avtal på din el. Då kommer ett förändrat förbrukningsbeteende inte göra någon större skillnad för plånboken.

Oavsett vilket elavtal du har är det bra att vi är sparsamma med vår elförbrukning och att vi gör vad vi kan för att undvika att använda el under dygnets högst belastade timmar (höglasttimmarna). I synnerhet under vinterhalvåret då elsystemet är som mest pressat och det blir som viktigast att plana ut förbrukningskurvan och minska risken för effektbrist.

Nog om elavtal, låt oss titta på tipsen för hur du kan bli lite smartare med din elförbrukning.

1. Ta reda på hur du använder din el

Innan du kan dra ner på elen kan det vara bra att du har koll på hur du faktiskt använder den. Kanske är du också intresserad av om du använder mer eller mindre el än andra hushåll.

Ett sätt att göra detta på är att hålla koll på elmätaren och föra en dagbok över när du använder el. Ett annat, lite lättare, sätt att göra detta på är att skaffa Fortum appen. Med appen till hjälp kan du se hur din elanvändning sett ut över tid i olika kategorier. Du kan dessutom jämföra med andra hushåll för att se om din elanvändning sticker ut. Dessutom behöver du inte ens vara en befintlig kund för att ladda ner och utforska appen.

2. Fundera på din uppvärmning

När det kommer till uppvärmningen är det 2 huvudsakliga saker att tänka på.

Det första du kan fundera på är om du har rätt typ av uppvärmning eller om det faktiskt skulle vara lönsamt i längden att investera i ett energisnålare alternativ.

Att ha direktverkande el som uppvärmning kan bli en dyr historia, faktiskt uppemot fyra gånger dyrare än att ha fjärr- eller bergvärme. Den genomsnittliga årsförbrukningen för en villa med direktverkande el är ca 20 000 kWh medan bergvärme i snitt endast kräver 5 000 kWh.

Det andra du kan fundera över är om du skulle klara dig med lite lägre temperatur hemma. Att sänka temperaturen med bara en grad kan minska elräkningen med hela 5 procent.

3. Spara energi i köket

Köket kan vara ett av de rum i hemmet som bidrar mest till elförbrukningen. Men självklart finns det saker att göra för att undvika att onödigt mycket el används.

  • Att diska i maskinen drar faktisk mindre energi än att diska för hand under rinnande vatten, men det är då viktigt att maskinen är full. Se därför till att maskinen är ordentligt packad innan ni startar den.
  • Koka upp vatten i vattenkokare. En vattenkokare förbrukar mindre el än spisen, det kan därför vara smart att koka upp vatten till matlagning i vattenkokaren innan du häller över det i kastrullen.
  • Tina frysvaror i kylen. Framförhållning kan löna sig, om du tinar frysvaror under längre tid i kylen kan kylan från den frysta varan återanvändas och bidra till att hålla kylen kall. På samma bana är det bra att låta matrester svalna helt innan du stoppar in dem i kylen.
  • Byt ut vitvaror äldre än 10–15 år. Dagens kylar och frysar drar betydligt mindre el än de som tillverkades för 10–15 år sedan, ibland så mycket som hälften så mycket.

4. Spara energi i tvättstugan

Förutom köket är tvättstugan ett av de rum som kan bidra ordentligt till elförbrukningen, även här kan finns det en del bra tips att ha i åtanke:

  • Tvätta mindre, fundera över om ett plagg faktiskt behöver tvättas innan. Vi tenderar ofta att tvätta våra kläder mer än nödvändigt. Faktum är att vissa plagg till och med mår bättre av att inte tvättas.Ett ullplagg blir ofta nästan som nytt av att bara vädras, och jeans blir bara bekvämare för varje användning utan tvätt.
  • Se till att köra en full maskin, och helst på låg värme. Precis som med diskmaskinen är det bra att se till att tvättmaskinen är ordentligt fylld innan du startar den. Att tvätta på en lägre temperatur är även det bra för att dra ner på förbrukningen.
  • Undvik torktumlaren och lufttorka tvätten. En torktumlare eller ett torkskåp drar mycket energi och det flesta klädesplagg mår faktiskt bättre av att inte torktumlas, då hängtorkning sliter mindre på kläderna.

 

5. Se över isoleringen

Om ditt hem inte är ordentligt isolerat riskerar du att du betalar onödigt mycket för uppvärmning genom att värmen läcker ut genom fönster och vind.

Beroende på när dina fönster är tillverkade kan de ha olika bra isoleringsförmåga. I ett hus byggt på 70-talet kan fönsterna stå för cirka en fjärdedel av värmeförlusten. Se därför till att dina fönster är ordentligt isolerade. Om de är dags att byta fönsterna kan energifönster vara ett bra alternativ, då du kan minska både din energikostnad och din klimatpåverkan.

Om du har en vind kan det vara smart att fundera på om vindens isolering är bra nog. Att tilläggsisolera vinden kan nämligen sänka ett hus uppvärmningskostnader med upp till 25 procent.

6. Stäng av istället för stand-by

Apparater och maskiner i hemmet som står på Stand-by använder fortfarande el. Det kan därför vara en bra ide att stänga av TV:n eller datorn när den inte används. Förutom det kan lampor med transformatorer eller laddare även bidra till förbrukningen.

Ett smart knep är att använda sig av grenuttag med strömbrytare för enkel av och påslagning.

7. Byt till LED-lampor

Det kan låta litet men att byta gamla glödlampor till LED kan göra skillnad på förbrukningen. LED använder endast en bråkdel av den energi som en gammal glödlampa eller lysrör behöver, och de är även bättre än lågenergilampor som ibland kan innehålla kvicksilver.

8. Effektivisera ditt system

Att installera ett styr och regelsystem kan göra livet både enklare och klimatsmartare, men det är en större investering.

Ett annat alternativ kan vara att installera en smart termostat där du enkelt kan höja och sänka temperaturen hemma. En smart termostat kan dessutom styras från mobilen, vilket gör det ännu enklare.

Om du har en vedpanna kan du installera en ackumulatortank för att effektivisera din eldning.

9. Duscha mindre eller kortare 

Halverar du din duschtid kan du spara på elförbrukningen. Att duscha är också mer energismart än att bada.

En vanlig person förbrukar uppemot 140 liter vatten om dagen, och under en 3-minuters-dusch hinner hela 36 liter vatten förbrukas. Ett annat smart tips när det kommer till duschande är att installera ett snålspolande duschmunstycke. Då kan du effektivt minska mängden vatten som går åt under en dusch.

10. Solceller

Visste du att solceller kan generera el även fast det är mulet? Solceller blir allt vanligare och erbjuder en förnybar energikälla. Det kan vara viktigt att veta att installationen av solceller troligtvis inte kommer leda till att ditt hushåll blir oberoende av köpt el men det kan minska ert behov. Skulle det dessutom vara så att dina solceller producerar mer el än nödvändigt kan du sälja din överskottsel.

Vill du läsa mer om elanvändning och veta hur den skiljer sig mellan en villa och en lägenhet, här går vi igenom hur en normal elanvändning ser ut för olika typer av hushåll.

 

Timpris

Nyhet
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett nytt elpris för varje timme på dygnet
  • För dig som har möjlighet att följa elpriset dagligen och lägga om din förbrukning till dygnets billigare timmar
Beräkna ditt timpris

Fast elpris

  • Bind ditt elpris i 1 eller 3 år
  • Ett fast pris påverkas inte av förändringarna på elmarknaden
  • Du vet vad ditt kWh-pris är under hela avtalsperioden
Beräkna ditt fasta elpris

Rörligt elpris

Populärt val
  • Aldrig någon bindningstid
  • Följer förändringarna på elmarknaden och ger dig ett medelpris per månad på elen
  • Vårt mest populära avtal, har historiskt gett det lägsta priset över tid. 
Beräkna rörligt elpris

El i hemmet

Elanvändning i hemmet

Hur ser din elanvändning ut? Och hur inreder du bäst hemma med hjälp av rätt belysning? Här kan du läsa om några tips och trix för din elanvändning hemma.

Läs mer