Blogg

Så påverkar elnätbolagens nya effektavgift din elkostnad – och så här kan du spara pengar

20 augusti 2024, 09:20

Senast januari 2027 ska elnätsbolagen införa en ny del i elnätsavgiften som kan påverka din elräkning, där flera elnätsbolag redan har börjat införa den nya avgiften. Effektavgift som den heter ska uppmuntra dig som elkund att sprida ut din elanvändning för att minska belastningen på elnätet. Avgiften gäller endast elnätsfakturan och inte elfakturan som du, som kund, får från oss på Fortum. Vi tänkte reda ut vad den nya effektavgiften innebär, hur elnätsavgiften är uppbyggd och hur du kan undvika onödiga kostnader. Här svarar vi på de viktigaste frågorna.

Varför införs den nya avgiften?

Den nya effektavgiften införs som en del av ett större arbete för att möta framtidens behov av mer el. Våra elnät är idag inte byggda för att hantera den stora mängd el som nu krävs och kommer att krävas, särskilt under tider med hög förbrukning. För att minska trycket på elnätet och säkerställa en stabil elförsörjning har Energimarknadsinspektionen (EI) beslutat att alla elnätsbolag ska införa effektavgifter för privatkunder. Denna avgift ska verka för att uppmuntra kunder att sprida ut sin elförbrukning över dygnet, vilket hjälper till att minska effekttoppar och därmed minska den tunga belastningen på elnätet.

Vad innebär den nya effektavgiften?

Elnätsbolaget inför en ny effektavgift som en del av en större förändring av elnätsavgiften. Elnätsavgiften består nu av tre delar:

  1. Fast abonnemangsavgift: Denna avgift var tidigare känd som den fasta årsavgiften och baseras på storleken på din huvudsäkring.
  2. Rörlig överföringsavgift: Tidigare kallad elöverföringsavgift, denna del baseras på hur mycket el du använder.
  3. Rörlig effektavgift: Ny för 2024, effektavgiften baseras på medelvärdet av dina fem högsta effekttoppar på olika datum under en månad. Effekttoppar uppstår när du använder mycket el på samma gång och mäts i kilowatt (kW).

I den nya avgiften mäter elnätsbolaget effekttoppar som timmedeleffekt, vilket är snittet av den effekt du använder under en timme. Din elmätare övervakar ständigt aktuell effekt och beräknar timmedeleffekten för varje timme. 

Så här ser den nya elnätsavgiften ut

Elnätsfakturan får du från ditt elnätsbolag. Till elnätsbolagen betalar du en separat elnätsavgift som bland annat går till att underhålla elnäten. Elnätets uppgift är att leverera elen som produceras hem till dig. Elnätsbolag är inget du kan välja utan är kopplat till vem som äger nätet i området där du bor. 

Elfakturan får du från ditt elbolag (till exempel Fortum) och den täcker elhandeln, alltså kostnaden för elen som du använder.

Den 1 juni 2015 sålde Fortum sin elnätsverksamhet till Ellevio. De regionnät Fortum ägde tidigare tillhör idag alltså Ellevio. Det betyder att Ellevio hjälper dig med information om strömavbrott och andra elnätsärenden.

När införs den ny avgiften?

Flera elnätsbolag har redan börjat införa den nya effektavgiften, men innan januari 2027 ska samtliga elnätsbolag ha den nya elnätsavgiftens alla delar vara på plats. 

Hur undviker du extra kostnader?

För att undvika extra kostnader är det viktigt att tänka på när och hur du använder din el. Här är några enkla tips:

  1. Jämna ut din elförbrukning: Införandet av effektavgiften ger dig större möjlighet att påverka din elnätskostnad genom att jämna ut din förbrukning över dygnet, istället för att använda mycket el på samma gång. Du kan till exempel köra diskmaskinen först och tvättmaskinen efter för att minska dina allra största effekttoppar och därmed får du en lägre effektavgift.
  2. Använd tekniken: Med timers kan du programmera apparater som tvättmaskiner, diskmaskiner och elbilsladdare att starta när elnätet är mindre belastat, ofta på natten.
  3. Se över dina apparater: Moderna och energieffektiva apparater använder ofta mindre el och har lägre effekt, vilket kan hjälpa dig att undvika effekttoppar.

Här hittar du fler tips för att spara el.

Vilka apparater drar mest och har mest effekt?

Vissa apparater drar mer el och belastar elnätet mer än andra. Här är en lista på de som du bör vara extra uppmärksam på:

  • Ugn och spis: Dessa apparater kräver mycket energi, särskilt när du använder dem samtidigt. Försök att planera matlagningen så att du inte använder ugnen och spisen samtidigt som andra stora apparater.
  • Tvättmaskin och torktumlare: Dessa kan dra mycket el, speciellt när de används tillsammans. Försök att sprida ut användningen av dessa över dagen.
  • Elbilsladdare: Laddning av elbilar kan ha en stor effekt på din elräkning. Använd laddningstider som sammanfaller med lägre effektavgifter, ofta på natten.
  • Värmepump: Om du använder en värmepump, var medveten om att den kan dra mycket el under kalla perioder. Ett tips är att justera inställningarna för att minska användningen under de tider när elnätet är mest belastat.

Sammanfattning
Den nya effektavgiften från elnätsbolagen är en rörlig del i elnätsavgiften som baseras på ett medelvärde av dina fem högsta effekttoppar under en månad. Syftet är att uppmuntra till en mer jämn elanvändning för att inte påfresta elnätet och bidra till en säkrare elförsörjning. Den nya effektavgiften ger dig möjlighet att påverka dina elkostnader genom smartare elanvändning. Genom att förstå när och hur du använder mest el, och genom att sprida ut din förbrukning över dagen, kan du undvika höga avgifter och samtidigt bidra till ett mer hållbart elsystem. 

Våra olika elavtal

Hitta rätt elavtal för just dig

  • Elavtal för olika livssituationer
  • Alltid 100% fossilfritt
  • Certifierade enligt Schysst elhandel
Jämför elavtal

Skräddarsy ditt elavtal med våra populära tilläggstjänster.

Förbättra ditt elavtal

  • Skräddarsy ditt elavtal med smarta tjänster
  • Ingen bindningstid
Se våra tilläggstjänster